M-Ready

Wie zijn jouw potentiële kopers?

Als ondernemer kan het voorkomen dat je jouw bedrijf binnen 1 tot 5 jaar succesvol wilt verkopen. Wat de reden hiervoor ook is; het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Veel ondernemers weten namelijk niet met welk type koper ze te maken kunnen krijgen. Bij het verkopen van een bedrijf komen doorgaans drie verschillende soorten partijen in beeld; individuele-, strategische en financiële partijen. Wij van M-Ready zetten deze partijen graag voor je uiteen.

Individuele kopers

Onder individuele kopers verstaan we management buy-in (MBI) of management buy-out (MBO) kandidaten. Deze kopers hebben als overeenkomst dat ze beiden als individu een bepaald belang kopen in jouw onderneming. Dit kan zowel een minderheids- als een meerderheidsbelang zijn, of zelfs een volledige overname. Een MBO-kandidaat is al actief binnen jouw onderneming. Zo kan bijvoorbeeld het zittende management graag de stap willen maken richting het ondernemerschap en dit door middel van een management buy-out willen bewerkstelligen. Een MBI-kandidaat is een externe kandidaat die zich wil inkopen in jouw bedrijf.

Strategische kopers

Bij een strategische overname wordt jouw bedrijf aan een ander bedrijf verkocht. In de meeste gevallen zal dit een directe concurrent zijn die door middel van het aankopen van jouw onderneming het marktaandeel wil vergroten en synergievoordelen wil behalen. Wanneer twee soortgelijke ondernemingen worden samengevoegd, ontstaat er een grotere gezamenlijk winst. De voordelen worden vaak meegenomen in de waardebepaling van het bedrijf, wat zou kunnen betekenen dat de koper bereid is een hogere prijs te betalen. Bij een bedrijfsoverdracht van deze aard, is de kopende onderneming vaak bezig met de uitrol van een buy-and-build strategie.

Financiële partijen

Bij deze partijen kun je denken aan investeringsmaatschappijen, zoals private equity. Deze investeringsmaatschappijen kenmerken zich door extern kapitaal te verzamelen. Vervolgens investeren ze dit in interessante ondernemingen met veel groeipotentieel dat op korte termijn gerealiseerd kan worden en om het verworven belang een aantal jaar later met rendement te verkopen. Deze investeringsmaatschappijen hebben vaak een indrukwekkende hoeveelheid kennis, ervaring en financiële slagkracht die kunnen helpen om uw onderneming te doen groeien. Ook zijn financiële partijen vaak als kapitaalverstrekker betrokken bij MBI- en MBO-trajecten.

Kom in contact met M-Ready

Welk type koper voor jouw onderneming het beste is, verschilt per onderneming en is dus afhankelijk van de situatie. Een bedrijfsovername is maatwerk en wij als overnameadviseurs kunnen jou assisteren. Samen bekijken we jouw situatie en kiezen we de meest geschikte partij. Op die manier vergroten we jouw kans op een succesvolle transactie aanzienlijk. Informeer naar onze mogelijkheden.

Neem contact op

Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak.
Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57
Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33