
Wat heeft het ‘verkopen van mijn bedrijf’ mij allemaal opgeleverd?
Vaak stellen andere ondernemers mij de vraag wat het verkopen van mijn bedrijf mij heeft opgeleverd. En ze bedoelen niet het bedrag in Euro’s dat is bijgeschreven op de bank. Nee, ze willen weten of het de moeite waard is geweest. Inmiddels weet ik ook dat ze vaak bedoelen ‘Is het niet heel eng om te stoppen?’ Om je een eerlijk antwoord te geven, moeten we eerst even terug naar mijn intenties vooraf.
Ik heb het bedrijf samen met mijn compagnon en team in ruim 20 jaar tijd opgebouwd en dagelijks gerund. Door geweldige pieken en diepe dalen heen. Ik wás het bedrijf en andersom. Maar dit één zijn met het bedrijf werd voor mij wel eens een ‘last’. Het vele jaren keihard werken en permanent aanstaan ging op mijn schouders en gemoed drukken. Vandaar dat er bij mij wel eens gedachten opkwamen van ‘Wat als we het verkopen, dan…’. Dat verlangen naar de andere kant van de medaille stak steeds vaker de kop op. Maar ja, waarom zou ik het verkopen? Ik was succesvol, verdiende goed geld, deed ertoe, kreeg erkenning én we hadden een geweldig leuke club mensen in dienst. Eigenlijk nul reden tot níet happy zijn.
Het moment
Inmiddels was de tent behoorlijk gegroeid (circa 50 medewerkers) en geprofessionaliseerd. We hadden de beste mensen uit de markt in dienst die ook zo hun eisen stelden aan de directie. Uiteraard wil je daar als ondernemer aan voldoen. Maar ik werd – zoals zo vaak – meer directeur dan ondernemer. Mijn agenda liep voller en voller met meetings en de verzoeken van ‘haak jij ook even aan’. Dat was ook nodig in die tijd, maar ik werd er niet per se gelukkig van. Ik ben een pionier, een bouwer, een creërend persoon en niet een manager of bestuurder. Op enig moment begon het mij op te breken, dit gevoel. Ik wilde terug naar het gevoel van ‘opnieuw beginnen’, met een blanco vel alles opnieuw definiëren. Maar daar was het inmiddels veel te groot voor geworden. De belangen waren groot en er was veel geld mee gemoeid. De koers van dit schip was niet over één nacht ijs te veranderen. Dat besef maakte mij wakker. Ik wilde terug naar het begingevoel van ondernemen, maar dan met mijn 20 jaar ervaring in de achterzak!
Het verkooptraject (in 5 zinnen)
Over het verkoopproces vertel ik graag ronduit. Dat was een spannende en fascinerende levenservaring als ondernemer, met veel ups en downs. Het gaat ook echt ergens over; je zakelijke levenswerk tot dan toe. Het is best vreemd om over je eigen historie én toekomst tegelijkertijd allerlei keuzes te moeten maken, zonder enig besef van de uitkomst. Maar dat was feitelijk toch ook wat ik wilde; een blanco vel…
Wat heeft de verkoop mij opgeleverd?
Los van het proces ervoor en ernaartoe, heeft het proces ná de verkoop mij bijzonder veel zaken opgeleverd:
- Ik had mijn gevoel van vrijheid terug. Je wordt in de loop van de jaren – met eigen bewuste toestemming – toch een beetje slaaf van je eigen bedrijf en succes. Ondernemers die een nieuw bedrijf gingen starten omdat ze dan hun eigen ‘vrijheid’ hadden, wilde ik altijd corrigeren in hun denken. Gelukkig deed ik dat niet vaak. Maar ik kon nu eindelijk weer eens gaan en staan waar ik wilde. Een onwennig en vreemd gevoel, dat bijzonder snel went. Er is bij mij helemaal geen ‘angst’ geweest voor een zwart gat gelukkig. Ik weet inmiddels dat die angst voor ‘Wat moet ik dan doen als het bedrijf weg is?’, geen reële angst is.
- Ik mocht van mijzelf weer eens de tijd nemen om te fantaseren over de toekomst. Wie ben ik? Wat ga ik doen straks? Waar word ik ook alweer echt blij van? En wat wil ik zéker niet meer? Die fase van totale onbekendheid met je eigen toekomst was wel wat onwennig. Van iemand die ruim 20 jaar lang elke dag voor 100% wist wat hij ging doen en bereiken, naar iemand die het ‘opnieuw moest uitvinden’. Daar heeft een stevige coach zijn handen soms aan vol, zullen we maar zeggen. Maar dat was nu juist mijn doel. Daar bleef ik mijzelf keer op keer aan herinneren.
- Een nieuw fundament neerzetten. Daarmee bedoel ik dat ik vanuit deze nieuwe werkelijkheid mijn oude werk- en levensfundament wilde herzien. Met fundament bedoel ik (1) mijn werkende leven en basisinkomen om van te leven, (2) het investeringspotje om mee te beleggen en ondernemen en (3) het ‘leven is kort-budget’ om mijn uitgestelde dromen stapsgewijs mee te realiseren. Dat herdefiniëren heeft langer geduurd dan je op voorhand zou denken, maar het gaf daarna dan ook dubbele rust. Ik heb nu een weloverwogen keuze gemaakt waarom ik het zo wil inrichten als ik het nu doe. En dat is dé leidraad voor mijn verdere werkleven.
- De hoeveelheid respect en waardering die je krijgt van buitenaf heeft zich bij mij vertaald in het kunnen helpen van andere ondernemers met hún uitdagingen. Ik kreeg uiteraard ook veel gelukszoekers op mij af. Maar de échte ondernemers die mij benaderden hadden oprechte vragen, wilden graag mijn adviezen horen en waren bijzonder leergierig. Om nu eens werkelijk tijd te hebben en te némen om deze prachtige verhalen te beluisteren, belangeloos te kunnen meedenken en adviseren, is geweldig geweest. En heel dankbaar als je ziet dat het achteraf weer beter met ze gaat. Dat hebben ze zelf gedaan, maar wellicht hebben mijn inzichten daar iets aan bijgedragen.
- Ruimte voor iets nieuws is eigenlijk de belangrijkste winstpakker geweest. Als ondernemer zoek je vaak naar nieuwe kansen en zie je allerlei mogelijkheden. Nu kon ik filteren wat echt goed was en wat niet. Nu kon ik doorvoelen wat bij mij paste. Nu kon ik zelf kiezen wat ik de komende jaren wilde gaan doen. En wat niet! Die ruimte brengt enorm veel positieve energie en creativiteit met zich mee. Dan voel je je ondernemershart weer heerlijk pompen; net als vroeger.
- En last but not least; het veiligstellen van je vermogen geeft ook een aangenaam gevoel. Het bedrag van de verkoop was gevoelsmatig het economisch behaalde ‘level’ dat niemand je meer afpakt. Vanuit deze situatie ga ik naar het volgende level. Met beleid en niet als kip zonder kop uiteraard. Ik kan niet ontkennen dat het geld voelt als tastbaar resultaat van alle bloed, zweet en tranen die er al die jaren in zijn gestoken. Het bekroont het verlangen naar ‘financiële onafhankelijkheid’. Dat streven hebben veel ondernemers. Maar ook dat is relatief en flexibel. Je hebt er namelijk ook weer een taak en zorg bij! Hoe ga je ermee om…Al met al heeft het mij veel onbetaalbare zaken opgeleverd en heb ik geen dag spijt. Mis je het bedrijf dan niet? Ach, soms wel. Maar er is nog zoveel te doen en te ondernemen. Kijk maar!
Neem contact op
Succesvol jouw bedrijf verkopen, begint hier. Door jouw bedrijf verkoopklaar te maken, met behulp van M-Ready.nl, creeer je tussen de 10 en 30 procent meer bedrijfswaarde. Stap voor stap helpen wij u bij dit proces. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak.
Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57
Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33