M-Ready

MBO als optie

Van een management buy-out (MBO) is sprake wanneer een bedrijf geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen door het zittende management of andere medewerkers binnen de onderneming.

Voor de huidige eigenaar kan dit een geschikte optie voor verkoop zijn om ‘zijn kindje’ over te dragen aan capabele opvolgers met ervaring binnen de onderneming. Voor het zittend management een mooie kans om te gaan ondernemen binnen een bekende markt en onderneming. Verder zijn er nog meer voordelen voor zowel de koper als verkoper te noemen. M-Ready zet de voordelen uiteen als MBO voor jou een optie is.

  1. Grote kans van slagen

Een MBO heeft een grote kans van slagen. Zoals van tevoren aangegeven is het management ervaren binnen de onderneming, kent het de bedrijfscultuur en kan het de werkzaamheden succesvol voortzetten. Bovendien hebben het management en de directeur-grootaandeelhouder reeds samengewerkt en kennen ze elkaar. Dit zorgt ervoor dat het management vaak de ‘gunfactor’ heeft bij de DGA.

  1. Stabiliteit

Bij een MBO verandert er doorgaans weinig; klanten en leveranciers zijn al bekend met het management en doen vaak al jaren zaken met dit management. Dit zorgt voor een verlaagd risico op conflicten.

  1. Eenvoudiger overnameproces

Afhankelijk van de hoeveelheid waarop het management door de DGA is betrokken in de diverse (financiële) aangelegenheden van de onderneming kan het financiële traject van het overnameproces kunnen versnellen. Zo kan bijvoorbeeld het boekenonderzoek versneld worden.

  1. Financiering

De grootste uitdaging bij een MBO is doorgaans de financiering. Het management komt uit loondienst en beschikt in veel gevallen niet over de financiële slagkracht om een overname zelf te financieren. Tevens zijn traditionele kredietverstrekkers (de banken) sinds 2008 terughoudender geworden met het verstrekken van kapitaal voor onder andere bedrijfsovernames. Hier zijn gelukkig een aantal oplossingen voor te bedenken.

  • Een gedeelte van de aankoopsom kan worden omgezet in een achtergestelde lening. Zo treedt de verkoper als het ware op als een meefinancierende verkoper. Omdat de verkoper en koper elkaar hoogstwaarschijnlijk al kennen, bestaat er een vertrouwensband waardoor de verkoper geneigd is dit sneller te doen.
  • Private equity partijen zijn steeds meer aanwezig in het Nederlandse MKB-segment. Deze investeringsmaatschappijen kunnen optreden als kapitaalverstrekker op een MBO te bewerkstelligen. Dit is wel lastig voor de koper, omdat het aan de ene kant een onderneming probeert te kopen, en aan de andere kant gelijktijdig een deel van exact diezelfde onderneming weer probeert te verkoper aan een investeringsmaatschappij. Een investeringsmaatschappij beschikken op haar beurt wel weer over financiële slagkracht om dingen zoals internationalisatie te bewerkstelligen, een indrukwekkend (internationaal) netwerk en vakkennis.
  • Ondanks dat banken strenger zijn geworden, is gestapelde financiering vaak nog wel een optie. Als een koper een businessplan krachtig weet te verdedigen bij de bank, is het vaak wel bereid om kapitaal te verstrekken, al dan niet de volledige kapitaalbehoefte. Voor de resterende kapitaalbehoefte zal de koper dan moeten aankloppen bij een andere partij. Zo hebben meerdere partijen belang bij een succesvolle onderneming en kan de bank het risico spreiden.

Een management buy-out zowel voor het zittende management als de directeur groot aandeelhouder een fijne ervaring zijn. Het biedt het management de kans om zelf te gaan ondernemen en anderzijds de huidige DGA met een gerust hart de onderneming over te dragen over te dragen aan het management. Omdat beide partijen elkaar hoogstwaarschijnlijk kennen, kan de verkopende partij ook optreden als meefinancierende verkoper. Zo wordt een deel van de overnamesom betaald in de vorm van een achtergestelde lening.

Contact

Er zijn meerdere vormen van financiering te vinden voor een MBO, zowel bancair als alternatief. Wil je meer weten over het financieren van een MBO? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van M-Ready.nl.

Neem contact op

Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak.
Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57
Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33