Hoe je als ondernemer stiekem wel eens denkt

Eigenlijk durf je dat niet te denken, omdat dit niet getuigt van ambitie of doorzettingsvermogen.

Er zijn wel eens van die dagen of weken dat je als ondernemer denkt: “pff, ik doe er een strik om heen en verkoop de hele boel!” Eigenlijk durf je dat niet te denken omdat dit mogelijk niet getuigt van ambitie of doorzettingsvermogen. Maar is deze overtuiging wel waar? Zijn er niet veel meer ondernemers die dat vaker denken? Ik kan je uit mijn eigen praktijk vertellen dat veel ondernemers dit gevoel herkennen.  

Ondernemen is superleuk, maar ook zo nu en dan behoorlijk pittig. Zeker als je bedrijf een bepaalde omvang heeft gekregen door het succes. Dan is het ook niet meer dan normaal dat dit gevoel je meer dan eens bekruipt. De vraag is alleen; wat ga je ermee doen? Wegstoppen? Er iets van leren? Of die strik alvast gaan knopen?

De ideale oplossing Als deze gedachte meer dan eens in het jaar opduikt, dan is het wel raadzaam om het goed te gaan onderzoeken bij jezelf. Want het kan voor jou – in deze fase van ondernemerschap – dan ook echt een oplossing (of opluchting) zijn om je koers te verleggen. Wellicht dat het verkopen van (een deel van) je bedrijf wel meer ruimte biedt voor nieuwe energie. Dat wil niet zeggen dat jouw bedrijf niet meer succesvol is of kan blijven. Jouw ondernemers-fase, jouw talent en jouw energie zijn dan toe aan iets anders. En dat zie je vaak bij ondernemers. Je bent goed in het creëren, opbouwen en laten groeien van een idee en bedrijf. Maar het daarna dag in dag uit blijven ‘runnen’ is wellicht niet je sterkste kant. Dan kan een verkoop of deelverkoop van je bedrijf een ideale oplossing bieden.

Neem de tijd Het is van belang rustig de tijd ten nemen om een dergelijke intentie te laten landen in je systeem. Zeker voordat je van deze gedachte meteen een besluit maakt. Als dit gevoel blijft, dan neem je het besluit; alleen bij jezelf. Betrek de buitenwereld daar niet teveel bij want die hebben andere belangen dan alleen jouw belang. Én neem de tijd om je goed voor te bereiden op wat een dergelijke keuze voor jou en jouw bedrijf betekent. Wat gaat er op je afkomen? Hoeveel tijd wil je en kun je daarin investeren? Wie zijn jouw hulptroepen in deze? En hoe ga je de komende weken en maanden – vanuit de driver’s seat – aan de slag?

Maak gebruik van je voorgangers Met al deze vragen en kwesties hebben al honderden zoniet duizenden ondernemers voor jou ook te maken gehad. Neem één ding van mij aan: zelf het wiel uitvinden gaat je onnodig veel tijd en geld kosten. Gebruik de kennis en ervaring van je voorgangers om jouw doel en traject slim en zuiver in te richten. Daarmee creëer je een grotere kans op een succesvolle verkoop en een mooie nieuwe toekomst.

Neem contact op

Succesvol jouw bedrijf verkopen, begint hier. Door jouw bedrijf verkoopklaar te maken, met behulp van M-Ready.nl, creeer je tussen de 10 en 30 procent meer bedrijfswaarde. Stap voor stap helpen wij u bij dit proces. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak. Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57 Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33