
Door te weten hoe je waarde creëert, bouw je veel slimmer een waardevol bedrijf!
Wat denk jij dat mijn bedrijf waard is? ‘Wat de gek ervoor geeft!’, wordt vaak geroepen. Dat is natuurlijk niet waar. Want je kunt wel degelijk bepalen, berekenen en beredeneren wat een bedrijf waard is. Maar dit blijft altijd arbitrair omdat het een markt is van ‘vraag en aanbod’. Over die waarderingsmethodieken, ga ik me nu niet buigen. Daar zijn tal van boeken over volgeschreven en die leer je tijdens onze Masterclasses. Wat ik wel weet is dat je de waarde van jouw aandelen of bedrijf – dat je mogelijk óóit gaat verkopen – kunt maximaliseren door de juiste inzichten te hebben. Ik vind dat feitelijk ‘verplichte kost’ voor iedere ondernemer. Weet hoe je extra waarde in je bedrijf creëert.
Een paar basiselementen geven inzicht in hoe de buitenwereld (bijv. kopers, investeerders, fusiepartners) naar waarde en risico’s kijkt. Die geven meer richting, als je nog niet toe bent aan verkopen maar ook als je het bedrijf al ‘verkoopklaar’ aan het maken bent.
- Wat is je verdiencapaciteit? Oftewel in vereenvoudigde ondernemerstaal: “hoeveel winst zou je maximaal kunnen maken?” Dat lijkt heel erg logisch, maar in de praktijk van veel bedrijven acteert men anders. Het is vaak zo dat je als ondernemer niet teveel winst wilt maken omdat je dan de Belastingdienst aan het plezieren bent. Dus drukken we soms de winst een beetje door extra kosten op te voeren, extra te blijven investeren, grotere voorraadposities in te kopen, de managementfee te verhogen, et cetera. Op zich zijn dit geen verkeerde zakelijke beslissingen, maar als je binnen een jaar of 5 je bedrijf wilt verkopen, is het handig die winstcijfers te optimaliseren. Maar schiet dan niet in de ‘bezuinigingsmodus’. Dat is teveel en ook niet gunstig. Er moet immers wel gezond geïnvesteerd worden, anders ben je niet meegegaan met de tijd.
- Wat is de ‘vaste of terugkerende omzet’ of klantwaarde? Als je veel vluchtige klanten en/of omzet hebt, is het lastig om aan te geven of je in de toekomst dezelfde omzetcijfers kunt laten zien. Heb je veel vaste klanten of terugkerende omzetstromen (bijvoorbeeld door vaste of langdurige contracten, patenten, licenties, etc.), dan vertegenwoordigt dat een bepaalde zekerheid van je toekomstige verdiensten. Dus als je de komende periode een boost gaat geven aan je omzet, ga dan met name aandacht besteden aan de waarde die terugkerende klanten of repeterende omzetten met zich meebrengen.
- Welke risico’s of onzekerheden liggen er in jou en je bedrijf besloten? Uiteraard hangen de risico’s nauw samen met de branche waarin je actief bent, de economische periode waarin we ons begeven en het type bedrijf dat je hebt opgebouwd. Maar kopers en investeerders kijken wel vaak naar dezelfde basisrisico’s. En zijn die risico’s groter, dan drukt dat de waarde van je bedrijf of aandelen. Om er maar een paar te noemen:→ Hoe afhankelijk is de tent van jou? Haal jij op papier de meeste omzet binnen? Ben jij cruciaal in het realiseren van de winsten? Dan ben jij een ‘risico’. Zorg ervoor dat jouw rol zich minder bepalend binnen het bedrijf manifesteert.→ Hoe uniek is het bedrijf? Hoe makkelijk of lastig is het te kopiëren? Hoe lastig is het om deze markt te betreden? Zorg ervoor dat je je sterk richt op de échte krachten van het bedrijf of product. Die kracht die een ander niet zomaar heeft. En laat dat dus ook zien in je businessmodel, je marketing, onderzoeken, etc. Creëer het gevoel van iets unieks. dat heeft waarde.
Er zijn nog vele waarden en risico’s waar kopers en investeerders naar kijken. Die delen wij ook in onze Masterclasses. Zodat je daarmee de juiste voorbereidingen kan treffen.
- Hoe sterk is je businessmodel nu én in de toekomst? Wij noemen dat: “Is je businessmodel wel future proof?”. Als je je inleeft in potentiële kopers of investeerders in wat zij zoeken vanuit hún perspectief, dan kun je de inrichting van je businessmodel daarop afstemmen. Dat is natuurlijk niet alleen een tekentafelkwestie, het zal in de praktijk ook daadwerkelijk tot uiting moeten komen. Daar zijn veel hulpmiddelen voor die je ondersteunen in het ontwikkelen van een slim en waardevol businessmodel voor de toekomst. Besteed daar de juiste aandacht aan en het gaat je helpen met het creëren van de juiste focus op hetgeen je het beste kunt optimaliseren of veranderen. Met als doel: (extra) waarde creëren voor jou als aandeelhouder.
Mocht je nu meer willen weten over deze en veel andere achterliggende tips & tricks, neem dan contact met ons op of schrijf je in voor een van de Masterclasses.
Neem contact op
Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak.
Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57
Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33