Download de WaardebepalingsGids van De Ondernemer

Download de WaardebepalingsGids van De Ondernemer

De tijd van ‘wat de gek ervoor geeft’ is voorbij als het gaat om de waarde van een bedrijf. Je kunt wel degelijk bepalen, berekenen en beredeneren wat je bedrijf waard is. Bijvoorbeeld aan de hand van deze vier vragen en antwoorden.

Vier vragen en antwoorden over Waardebepaling.

1. Wat is je verdiencapaciteit?

Of, in vereenvoudigde ondernemers­ taal: hoeveel winst zou je maximaal kunnen maken? Dat lijkt heel logisch, maar is het niet. Vaak wil je als on­dernemer niet te veel winst maken, omdat je dan de belastingdienst aan het plezieren bent. Dus drukken we de winst een beetje door bijvoor­ beeld extra kosten op te voeren, te investeren, grotere voorraadposities in te kopen en de managementfee

te verhogen. Op zich zijn dit geen verkeerde zakelijke beslissingen, maar als je binnen een jaar of vijf je bedrijf wilt verkopen, is het handig die winstcijfers te optimaliseren. Maar schiet dan niet in de ‘bezuini­gingsmodus’. Dat is te veel en ook niet gunstig. Er moet immers wel gezond worden geïnvesteerd, anders ben je niet meegegaan met de tijd.

2. Wat is de ‘vaste of terugkerende omzet’ of klantwaarde?

Als je veel vluchtige klanten en/of omzet hebt, is het lastig om aan te geven of je in de toekomst dezelfde omzetcijfers kunt laten zien. Heb je veel vaste klanten, of terugkerende omzetstromen (bijvoorbeeld door vaste of langdurige contracten, patenten, licenties, etc.), dan vertegenwoordigt dat een bepaal­ de zekerheid van je toekomstige verdiensten. Dus als je de komende periode een boost gaat geven aan je omzet, ga dan met name aandacht besteden aan de waarde die terugkerende klanten of repeterende omzetten met zich meebrengen.


 

Lees verder Download de WaardebepalingsGids i.s.m. De Ondernemer


3. Welke risico’s of onzekerheden liggen er in jou en je bedrijf besloten?

Uiteraard hangen de risico’s nauw samen met de branche waarin je actief bent, de economische periode waarin we ons begeven en het type bedrijf dat je hebt opgebouwd. Maar kopers en investeerders kijken wel vaak naar dezelfde basisrisico’s. En zijn die risico’s groter, dan drukt dat de waarde van je bedrijf of aandelen. Om er maar een paar te noemen: Hoe afhankelijk is de tent van jou? Haal jij op papier de meeste omzet binnen? Ben jij cruciaal in het realiseren van de winsten? Dan ben jij een ‘risico’. Zorg ervoor dat jouw rol zich minder bepalend binnen het bedrijf manifesteert. Hoe uniek is het bedrijf?

Hoe makkelijk of lastig is het te kopiëren? Hoe lastig is het om deze markt te betreden? Zorg ervoor dat je je sterk richt op de échte krachten van het bedrijf of product. Die kracht die een ander niet zomaar heeft. En laat dat dus ook zien in je businessmo­del, je marketing, onderzoeken, etc. Creëer het gevoel van iets unieks. Dat heeft waarde.

4. Is je businessmodel future proof?

Als je je inleeft in wat potentiële kopers of investeerders zoeken, kun je de inrichting van je businessmodel daarop afstemmen. Dat is natuurlijk niet alleen een tekentafelkwestie, het zal in de praktijk ook daadwer­kelijk tot uiting moeten komen. Daar zijn veel hulpmiddelen voor die je ondersteunen in het ontwikkelen van een slim en waardevol business­ model voor de toekomst. Besteed daar de juiste aandacht aan en het gaat je helpen met het creëren van de juiste focus op hetgeen je het beste kunt optimaliseren of veran­deren. Met als doel: (extra) waarde creëren voor jou als aandeelhouder.

Neem contact op

Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak. Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57 Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33