M-Ready

Bedrijf verkopen? Dit zijn de meest voorkomende vormen

Groeistuipen, twijfel over de kansen in de markt, of gewoon toe aan iets anders of juist niets meer. Er zijn veel redenen voor een ondernemer om na te denken over verkoop van het bedrijf. Hoe dat dan gaat? Dit zijn de meest voorkomende vormen.

Binnen de familie

Als het bedrijf binnen de familie wordt overgedragen, is de verkoopprijs meestal niet de meest bepalende factor. Het gaat er dan veel meer om dat de overdracht goed verloopt, de onderlinge sfeer prettig blijft en de fiscus er zo min mogelijk van profiteert. In een familiare situatie is het belangrijk om goede adviseurs en vertrouwenspersonen om je heen te verzamelen. Zeker omdat er specifieke (wettelijke-, juridische- en fiscale-) regelingen zijn om de overdracht binnen de familie te realiseren.

Koper van buitenaf

We maken hier verschil tussen een financiële koper of een strategische koper. Een financiële koper is vaak een investeringsmaatschappij (private equity, participatiemaatschappij of familiefonds) die op zoek is naar een goed en solide rendement of het bedrijf wil samenvoegen met andere bedrijven in hun netwerk of portefeuille. Een strategische koper (klant, leverancier of concurrent) heeft meer dan alleen financiële interesse in het bedrijf. Vaak vanwege de mogelijke synergievoordelen die bereikt kunnen worden door klanten en leveranciers uit te wisselen of kostenvoordelen te creëren (inkoop, huur, compliance kosten, overheadbesparing).

Pre-exit met investeerder

Een vorm van verkoop die de laatste jaren veelvuldig voorkomt heet een ‘pre-exit’ constructie. Een investeerder of investeringsmaatschappij heeft interesse in de groeipotentie van het bedrijf. Vaak hebben deze partijen ook deelnemingen in andere bedrijven die perfect samen kunnen werken met jouw bedrijf. Samen sneller groeien is meestal het motto. In de praktijk neemt een investeringsmaatschappij bijvoorbeeld een belang van 50 procent in jouw bedrijf. Dit deel van je vermogen stel je daarmee veilig. Samen ga je toewerken naar een snellere en succesvollere groei van het bedrijf, waarmee de waarde over een aantal jaar hoger is dan nu. Daarmee profiteer je in de toekomst nog een keer als de belofte uitkomt, maar je hebt dit wel kunnen bereiken met de rust van een veiliggesteld bedrag (de waarde van de 50% verkoop).

Contact opnemen

Wil je meer weten over de verschillende vormen voor het verkopen van je bedrijf? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om een passend advies te geven. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met M-Ready.

Neem contact op

Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak.
Maarten van Druten → m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57
Erik Bretveld → e.bretveld@m-ready.nl → 06 – 55 79 23 33