→ Remko Wouters r.wouters@m-ready.nl06 – 50 89 98 77

MBO als optie

Van een management buy-out (MBO) is sprake wanneer een bedrijf geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen door het zittende management of andere medewerkers binnen de onderneming.


Voor de huidige eigenaar kan dit een geschikte optie voor verkoop zijn om ‘zijn kindje’ over te dragen aan capabele opvolgers met ervaring binnen de onderneming. Voor het zittend management een mooie kans om te gaan ondernemen binnen een bekende markt en onderneming. Verder zijn er nog meer voordelen voor zowel de koper als verkoper te noemen. M-Ready zet de voordelen uiteen als MBO voor jou een optie is.
 1. Grote kans van slagen

Een MBO heeft een grote kans van slagen. Zoals van tevoren aangegeven is het management ervaren binnen de onderneming, kent het de bedrijfscultuur en kan het de werkzaamheden succesvol voortzetten. Bovendien hebben het management en de directeur-grootaandeelhouder reeds samengewerkt en kennen ze elkaar. Dit zorgt ervoor dat het management vaak de ‘gunfactor’ heeft bij de DGA.
 1. Stabiliteit

Bij een MBO verandert er doorgaans weinig; klanten en leveranciers zijn al bekend met het management en doen vaak al jaren zaken met dit management. Dit zorgt voor een verlaagd risico op conflicten.
 1. Eenvoudiger overnameproces

Afhankelijk van de hoeveelheid waarop het management door de DGA is betrokken in de diverse (financiële) aangelegenheden van de onderneming kan het financiële traject van het overnameproces kunnen versnellen. Zo kan bijvoorbeeld het boekenonderzoek versneld worden.
 1. Financiering

De grootste uitdaging bij een MBO is doorgaans de financiering. Het management komt uit loondienst en beschikt in veel gevallen niet over de financiële slagkracht om een overname zelf te financieren. Tevens zijn traditionele kredietverstrekkers (de banken) sinds 2008 terughoudender geworden met het verstrekken van kapitaal voor onder andere bedrijfsovernames. Hier zijn gelukkig een aantal oplossingen voor te bedenken.
 • Een gedeelte van de aankoopsom kan worden omgezet in een achtergestelde lening. Zo treedt de verkoper als het ware op als een meefinancierende verkoper. Omdat de verkoper en koper elkaar hoogstwaarschijnlijk al kennen, bestaat er een vertrouwensband waardoor de verkoper geneigd is dit sneller te doen.
 • Private equity partijen zijn steeds meer aanwezig in het Nederlandse MKB-segment. Deze investeringsmaatschappijen kunnen optreden als kapitaalverstrekker op een MBO te bewerkstelligen. Dit is wel lastig voor de koper, omdat het aan de ene kant een onderneming probeert te kopen, en aan de andere kant gelijktijdig een deel van exact diezelfde onderneming weer probeert te verkoper aan een investeringsmaatschappij. Een investeringsmaatschappij beschikken op haar beurt wel weer over financiële slagkracht om dingen zoals internationalisatie te bewerkstelligen, een indrukwekkend (internationaal) netwerk en vakkennis.
 • Ondanks dat banken strenger zijn geworden, is gestapelde financiering vaak nog wel een optie. Als een koper een businessplan krachtig weet te verdedigen bij de bank, is het vaak wel bereid om kapitaal te verstrekken, al dan niet de volledige kapitaalbehoefte. Voor de resterende kapitaalbehoefte zal de koper dan moeten aankloppen bij een andere partij. Zo hebben meerdere partijen belang bij een succesvolle onderneming en kan de bank het risico spreiden.
Een management buy-out zowel voor het zittende management als de directeur groot aandeelhouder een fijne ervaring zijn. Het biedt het management de kans om zelf te gaan ondernemen en anderzijds de huidige DGA met een gerust hart de onderneming over te dragen over te dragen aan het management. Omdat beide partijen elkaar hoogstwaarschijnlijk kennen, kan de verkopende partij ook optreden als meefinancierende verkoper. Zo wordt een deel van de overnamesom betaald in de vorm van een achtergestelde lening.

Contact

Er zijn meerdere vormen van financiering te vinden voor een MBO, zowel bancair als alternatief. Wil je meer weten over het financieren van een MBO? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van M-Ready.nl.
Wil je meer weten over de route naar een succesvolle verkoop? Maak dan een afspraak met een van ons. Maarten van Druten m.vandruten@m-ready.nl → 06 – 54 21 34 57 Remko Wouters → r.wouters@m-ready.nl → 06 – 50 89 98 77

Hoe verkoop ik mijn bedrijf succesvol in 10 stappen?

Het verkopen van je bedrijf gaat altijd in stappen en fases. In het 'Verkoopklaar-Canvas' doorloop je alle fases in een logische volgorde. Per fase komen er specifieke vragen en overwegingen op je af.
Wat wil je zelf, wat is goed voor het bedrijf, wat is goed voor de beste deal? Allemaal situaties die zich in de praktijk absoluut voor gaan doen.
Door al deze fases vooraf al goed voorbereid te hebben, regisseer je zelf jouw verkoopkansen en is een betere uitkomst vanzelfsprekend. Meer over het programma.

WAT GA JE ONTDEKKEN?
1 | Hoe creëer jij zelf de ultieme verkoopdeal.
| Wat hebben andere ondernemers én experts voor tips.
| Krijg een 1-op-1 online consult van 1,5 uur over jouw kansen.

Meld je aan voor de cursus

  Kies een Masterclass:

  Kies jouw gewenste dagdeel:
  OchtendMiddag

  Meld je aan voor de Live Masterclass

  Deze Live Masterclass t.w.v. €500,- (excl. btw) is als relatie van Marktlink en M-Ready eenmalig gratis te bezoeken. 

   Welke editie wilt u bezoeken?

   Meld je aan voor de Masterclass

    Wellicht wilt u deze factuur niet op uw werkmaatschappij ontvangen.

    Op welke tijdstip wilt u de Masterclass volgen?

    Maak een bel-afspraak

     Kies jouw gewenste datum:

     Kies jouw gewenste dagdeel:

     Masterclass | In 10 stappen je bedrijf verkocht

     Het verkopen van je bedrijf gaat altijd in stappen en fases. In het 'Verkoopklaar-Canvas' doorloop je alle fases in een logische volgorde. Per fase komen er specifieke vragen en overwegingen op je af.
     Wat wil je zelf, wat is goed voor het bedrijf, wat is goed voor de beste deal? Allemaal situaties die zich in de praktijk absoluut voor gaan doen.
     Door al deze fases vooraf al goed voorbereid te hebben, regisseer je zelf jouw verkoopkansen en is een betere uitkomst vanzelfsprekend. Meer over het programma.

     WAT GA JE ONTDEKKEN?
     1 | Hoe creëer jij zelf de ultieme verkoopdeal.
     | Wat hebben andere ondernemers én experts voor tips.
     | Krijg een 1-op-1 online consult van 1,5 uur over jouw kansen.

      

     Wat betekent verkoopklaar maken?

     Denk je ook wel eens?

     > Binnen een jaar of 5 wil ik mijn bedrijf verkopen.
     > Het is misschien tijd voor iets anders.
     > Nú is een (on)gunstige tijd om te verkopen.
     > Ik wil nog een paar jaar doorgroeien en dan verkopen.
     > Ik wil doorknallen, maar met een investeerder erbij.

     1. Wil jij maximaal voorbereid zijn?
     2. Wil jij 10-30% meer waarde creëren?
     3. Dan ben jij Ready > klik hier

      

     Hoe verkoop ik mijn bedrijf succesvol?

     Wil jij succesvol verkopen?

     > Ontdek hoe je méér waarde in je bedrijf creëert.
     > Leer van andere ondernemers die het al hebben verkocht.
     > Maak hier tijd voor vrij; daar verdien je écht geld mee.

     klik hier

      

     Hoe verkoop ik mijn bedrijf succesvol?

     Wil jij succesvol verkopen?

     > Ontdek hoe je méér waarde in je bedrijf creëert.
     > Leer van andere ondernemers die het al hebben verkocht.
     > Maak hier tijd voor vrij; daar verdien je écht geld mee.

     klik hier

     Waarom zou ik eigenlijk verkopen?

     Wel of niet verkopen?
     Er zijn altijd meer opties te bedenken om een extra boost te geven aan je bedrijf of om het geheel slim 'verkoopklaar' te maken.

     Wil je meer weten wat voor jouw situatie van toepassing kan zijn?
     Maak een bel-afspraak met één van onze experts. Klik hier.